Thursday, December 18, 2008

RAHMAT TUHAN..

Bila langit mula mendung..

Kekadang terdengar bebelan orang-orang di sekeliling Kita,
"Cuaca buruk je akhir-akhir nie ye.."

Soalnya, kenapa hujan dikatakancuaca buruk? Berapa ramai di kalangan Kita yang mengeluh bila Hari hujan?
- Iskk, tak kering la baju kalau asyik hujan je..
- Alahai, hujan laaagiiii
- Tiap-tiap Hari hujan...susah la mcm nie
- Payah nak buat apa2 kalau hujan
- Tak boleh balik lagi, hujan..!

Bukankah bebelan-bebelan itu lebih baik digantikan dengan DOA :

"Allahumma syaiyiban nafi'a" (Ya Allah, Ya Tuhan kami! Jadikan hujan inibermanfaat buat kami).

Hakikatnya, hujan itu rahmat.

"Dan Dia lah (Allah) yang menghantarkan angin sebagai pembawa berita yangmenggembirakan sebelum kedatangan rahmatnya (iaitu hujan), hingga apabilaangin itu membawa awan mendung, Kami halakan dia ke negeri yang mati (kedaerah yang kering kontang), lalu Kami turunkan hujan dengan awan itu,kemudian Kami keluarkan dengan air hujan itu berbagai-bagai jenisbuah-buahan. Demikianlah pula Kami mengeluarkan (menghidupkan semula)orang-orang yang telah mati, supaya kamu beringat (mengambil pelajarandaripadanya) ." (Al-A'raf : 57)

Sebenarnya hujan terlalu banyak manfaatnya.
1. Membersihkan udara
2. Menyubur tanaman
3. Membekal air ke empangan

Ini sikit sahaja senarai kebaikannya. Ada banyak lagi.Kenapa orang selalu "bad mood" bila hujan?

"Hujan tidak, mendung pun tidak, tiba-tiba je bermuram in..?

" Macam biasa dengar ayat TU kan ? Seolah-olah sinonim sungguh hujan dengan suasana muram/tak best. Kesian hujan.Sedarkah Kita? Bila hujan turun, rahmat dilimpahkan buat manusia.

Sebab itu, Nabi pun pernah pesan, bila hujan turun, DOA mustajab.Sekarang ini, di tempat Kita hampir tiap-tiap Hari hujan. Tiap-tiap Hari Ada masa untuk DOA menjadi mustajab. Kenapa lepaskan peluang dengan keluhan sia-sia di saat pintu-pintu langit sedang terbuka?

"Maka Kami bukakan pintu-pintu langit, dengan menurunkan hujan yangmencurah-curah" (al-Qamar : 11)
Maka, BERDOALAH. Semoga Hari ini lebih baik dari semalam. Dan semoga,Hari esok akan lebih baik. Dalam ilmu tasawwuf Dan ilmu-ilmu fardhu Ainlain pun Ada juga mengingatkan Kita tentang kebijaksanaan Allah.

Lihatlah firman Allah yg bermaksud :

"Dan Kami turunkan hujan dari langitdengan sukatan yang tertentu, serta Kami tempatkan dia tersimpan di bumi;Dan sesungguhnya Kami sudah tentu berkuasa melenyapkannya. " (Al-Mukminun: 18)

Rupa-rupanya Allah turunkan hujan ADA SUKATAN. Baru Hari ini Kita tahu,bahawa Allah turunkan hujan lebat kepada Kita sekarang ini Ada sebabnya,Ada sukatannya. Kemudian, air itu akan disimpan di bumi. Selama mana? Itusemua rahsia Allah.

"Dan Kami hantarkan angin sebagai pembawa air Dan pemindah benih; makadengan itu Kami menurunkan air (hujan) dari langit, kemudian kami berikankamu meminumnya; Dan bukanlah kamu yang (berkuasa menurunkannya atau)menyimpannya. " (al-Hijr : 22)

Semoga Ada iktibar untuk peringatan Kita.

"Dan Allah jualah yang mengetahui rahsia langit Dan bumi Dan kepadaNyalahdikembalikan segala urusan. Oleh itu, sembahlah akan Dia sertaberserahlah kepadaNya. Dan (ingatlah), Tuhanmu tidak sekali-kali lalaiakan apa yang kamu lakukan." (Surah Hud : 123)

So lepas ni bila hujan jangan ler bersungut ek.Berdoa ler banyak2...

p.s ditujukan pada teman-teman yang berada di kawasan yang dilanda musim hujan.
No comments: